PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ

Otomotiv sektöründe üretim, montaj ve bakım alanlarında planlama ve takip, otomotiv fabrikalarında mekanik tasarımcı ve servis teknikerliği görevlerini gerçekleştirecek sektöre nitelikli iş gücünü sağlamaktır.

Mezun olanlar “OTOMOTİV TEKNİKERİ” ünvanı alırlar.

Programın Hedefi

Program otomobil, iş makinesi, makine vb. parçalarının tasarımını, mukavemet hesaplarını, motor ve şasi parçalarının çalışma prensipleri, elektrik ve elektronik sistemlerin çalışması hakkında bilgi ve beceri kazandırmaktır. Öğrencilerin güncel otomotiv teknolojileri otomotiv satış sonrası servis alanında güncel bilgi ve teknolojileri takip edebilecek bilgi, beceri ve yetkinliklere sahip branşında meslek elemanı olarak yetişmelerini hedeflemektedir.

Kariyer Olanakları

Bu programın mezunları otomotiv, makine ve savunma sanayisinde tasarım, üretim, montoj kalite kontrol ve üretim sonrası bakım ve servis alanlarında çalışma olanaklarına sahiplerdir. Verilen eğitimle kendi servis ve atölyelerini kurabilirler.

Vizyonumuz; Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu  Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü Otomotiv Teknolojisi Programı’nı  öncü ve örnek, küresel boyutta bir marka haline getirmektir.

Misyonumuz; Endüstrinin ihtiyaç duyduğu alanlarda, uluslararası düzeyde teorik ve uygulamalı eğitim almış, tercih edilen, mesleki teknik elemanlar yetiştirmektir.

Programımız, yıllık ortalama 20 öğrenci kontenjanıyla  eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir.

Mezuniyet sonrası çalışma alanları oldukça geniştir. Mezunlarımız başta otomotiv fabrikaları olmak üzere, oto parça yan sanayi, servislerde, oto galerilerinde, yol yardımı firmalarında, havayolları yer hizmetlerinde,  makine imalat ve tasarım alanlarında istihdam edilmektedirler.
Bunun yanı sıra dikey geçiş yapmak isteyen öğrencilerimiz girecekleri Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile ilgili Lisans Programlarında 4 yıllık eğitimlerini sürdürebilmektedirler.

Motorlu Araçlar ve Ulaştırma Teknolojileri Bölümü/Otomotiv Teknolojisi Programı, Iğdır Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde kurulmuş olup; ilk kez 2019 - 2020 eğitim-öğretim yılında, öğrenci alımına başlamıştır.

Otomotiv Teknolojisi Programı; gerek üretim, tasarım ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde, otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık öğrenim veren bir yükseköğretim programıdır.

Öğrenci kontenjanı, 20 olarak belirlenmiştir. Programın öğretim dili Türkçe’dir. Hazırlık sınıfı olmayıp; öğrenciler, öğretime doğrudan 1. sınıftan başlatılacaktır. Eğitim-öğretim süresi; toplam dört yarıyıldan oluşmak üzere 2 yıldır.

Bu bölümde OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ Programı mevcuttur.

OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI HAKKINDA GENEL BİLGİ

Dünyada ve ülkemizde yükselen ve yeni bir döneme giren otomotiv sektörü üretimden dağıtıma, servis hizmetlerinden müşteri hizmetlerine kadar birçok alana yayılan süreçleri içeren değer zincirinin en geniş olduğu sektörlerden biridir. Otomotiv Teknolojisi Programı; gerek üretim ve gerekse satış sonrası hizmet kademelerinde, otomotiv sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli ara insan gücünün çağın beklentilerini karşılayacak kalite ve hizmet felsefesine uygun olarak yetişmelerini sağlamak amacıyla iki yıllık önlisans düzeyinde eğitim veren bir yükseköğretim programıdır. Programımız dâhilinde, teknik eleman yetiştirilmesinde temel oluşturan teorik bilgilerin yanında, pratik bilgilerde verilmekte ve alanlarında çalışma yapan kuruluşlarda yapmış oldukları işletme stajlarıyla, branşlarındaki uygulama eğitimi eksikliği giderilmektedir.

Program, Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda 2018 yılında kurulmuş ve 2019-2020 eğitim öğretim yılında 10 öğrenci ile eğitime başlamıştır. Program Motorlu Taşıtlar ve Ulaştırma Bölümü bünyesinde Otomotiv Teknolojileri Programı adı ile eğitime devam etmektedir.

Dr. Öğr. Üye. Emin Taner ELMAS

e.taner.elmas@igdir.edu.tr