GENEL BiLGi

Ekolojik koşullarının uygunluğu nedeniyle ülkemiz, dünyada tarımsal faaliyetlerde bulunan ülkeler içerisinde çok önemli bir konuma sahip olup, birçok türün gen merkezi konumundadır. Bununla birlikte, dünyada tarımı yapılan birçok tür ve çeşitte ülkemizin uygun ekolojisine bağlı olarak rahatlıkla yetiştirilebilmekte ve Türkiye, tür/çeşit zenginliği ve uygun tarımsal potansiyeli ile dünya tarımında çok önemli bir konumda yer almaktadır.

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü’nün temel amacı; bitkisel ve hayvansal ürün üretimi ile bu ürünlerin kalite kontrolü, muhafazası, pazara hazırlanması hakkında yeterli bilgi ve pratiğe sahip, kamu ile özel sektörün araştırma/geliştirme destek ve diğer personel ihtiyacına cevap verebilecek nitelikli teknik eleman yetiştirmektir.

MİSYON

Çağdaş bir üniversitenin amaçları doğrultusunda değerler üreten, Atatürk ilke ve inkılâplarına bağlı,  ulusal/uluslararası kurum ve kuruluşların kaliteli teknik eleman ihtiyaçlarını karşılayabilen, toplum sorumluluğuna sahip, mesleki açıdan donanımlı, girişimci, çağdaş, saygılı, mesleki ahlaka sahip teknik eleman yetiştirmektir.

VİZYON

Çağın gerektirdiği uygun niteliklere sahip, disiplinli ve özgüveni yüksek meslek elemanları yetiştiren, azimli, yenilikçi, güvenilir, saygın ve tercih edilen,  Türkiye’ye öncü, dünyaya örnek bir akademik birim olmaktır.

TARİHÇE

Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2018 yılında açılmıştır. Öğrenim dili Türkçe ve öğrenim süresi 2 yıl (4 yarıyıl) olan ve bir programdan oluşan bir bölümdür. Bölümümüz bünyesinde Seracılık  programı bulunmaktadır.

ÇALIŞMA KONULARI

Çalışma konuları bölüme bağlı programların web sayfalarında programa özel olarak belirtilmiştir. Bölüm mezunları; Tarım ve Orman Bakanlığı İl ve İlçe Müdürlükleri, Araştırma Enstitüleri, Belediyeler, Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Odaları, Tarım Satış Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri, özel sektör işletmeleri ve kendi kuracakları bitkisel ve hayvansal üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi, dikey geçiş sınavı ile 4 yıllık lisans programlarına geçiş yapabilmektedirler. DGS sınavı ile dikey geçiş yaparak Mühendislik eğitimi alabilirler.

SERACILIK PROGRAMI HAKKINDA GENEL BİLGİ

Kuruluş amacımız, özelde örtüaltı yetiştiriciliğinde olmak üzere bitkisel üretimde aktif olarak çalışabilecek donanımlı ara elemanlar yetiştirmektir. Programımızda dört dönem boyunca örtüaltı yapıların donanımları ve inşası, sebze, meyve ve kesme çiçek yetiştirme teknikleri, hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemleri, bitki besleme ve gübreleme uygulamaları ile topraksız tarım ve organik tarım alanlarında 40’a yakın ders verilmekte ve bu dersler uygulama alanlarımızda da pratiğe aktarılmaktadır. Ayrıca tarım sektöründeki farklı alanlara da teknik geziler düzenlenmekte, fuarlara katılım sağlanmaktadır. Ülkemizde seracılık sektörü gelişimini sürdürmekte ve sektörde çalışacak teknik donanıma sahip ara eleman ihtiyacı da artmaktadır.