GENEL BİLGİ

Kimya, yaşamın her yönüyle ilgili bir alandır. Kimya Teknolojisi programı ülkemizde yoğun yatırımların gerçekleştirildiği Kimya Endüstrisinin nitelikli ara eleman ihtiyacını karşılamak üzere kurulmuştur. Kimya Teknolojisi alanı; sağlık, gıda gibi sektörlerin yanı sıra endüstriyel üretim yapılan tüm sektörle yakından ilişkilidir. Rafineri, petrokimya, lastik, çimento, boya, deterjan, kozmetik, tekstil ve ilaç gibi alanların tümünde Kimya Teknolojisiyle ilgili birimler bulunur. Kimya Teknolojisi; seramik, cam, otomotiv, metal, madencilik, enerji, tarım sektörlerinde geniş yer tutar. Endüstriyel işletmelerin neredeyse tamamında üretim ve kalite kontrol bölümleri Kimya Teknolojisi ile ilişkilidir.

Kimya Teknolojisi alanında teknolojik alt yapı kadar insan unsuru da önemlidir. Bu alanda kimya mühendisleri ve kimyagerlerle işçiler arasında köprü görevi yapacak, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarına da ihtiyaç duyulur. Dolayısıyla üniversite mezunu kişiler kadar ara eleman olarak çalışacak kişilere de ihtiyaç duyulur. Kimya Teknolojisi alanında görev yapan teknikerler, mühendisler ve üretim müdürleri iş birliği içinde çalışır.

İŞ İMKÂNLARI

Kimya Teknikerleri endüstride geniş istihdam olanaklarına sahiptirler. Kimya teknikerleri, kamu ve özel sektörde istihdam edilebilmektedirler. Cam fabrikaları, lastik ve kauçuk fabrikaları, çimento fabrikaları, kâğıt fabrikaları, şeker fabrikaları, boya fabrikaları, gıda sektörü, ilaç sektörü, gübre fabrikaları, toprak sektörü, kozmetik ve temizlik sektörü, enerji sektörü, petrol sektörü, otomotiv fabrikaları, metal sektörü, deri sektörü, tersaneler, tekstil sektörü, petrokimya, sağlık sektörü, maden sektörü, inşaat sektörü, vb. gibi birçok özel sektörde iş imkânı bulabilir. Kamu sektöründe çalışanlar ise 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabiidir.

MİSYON

VİZYON

Topluma faydalı, çevreye duyarlı, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmektir.

TARİHÇE

Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda 2018 yılında açılmıştır. Bölümümüz bünyesinde, Kimya Teknolojisi ve Kozmetik Teknolojisi Programları bulunmaktadır. Kimya teknolojisi programı, 2019-2020 eğitim ve öğretim yılında öğrenci almıştır. Kozmetik teknolojisi programının henüz öğrencisi bulunmamaktadır.

ÇALIŞMA KONULARI

Kozmetik Ürünleri

Kozmetik Ham maddeleri

Kimyasal İşleme

Toksikoloji

Mikrobiyoloji

Ambalaj Teknolojisi

Bu bölümde KİMYA TEKNOLOJİSİ ve KOZMETİK TEKNOLOJİSİ olmak üzere 2 program mevcuttur.

KİMYA TEKNOLOJİSİ PROGRAMI HAKKINDA

Kimya Teknolojisi programı, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda 2018 yılında açılmıştır. Kimya Teknolojisi programı, hem kimyanın temel ilkelerini hem de ileri teknoloji içeren özel teçhizatı çalıştırma ve kontrol etme becerisini öğrenciye kazandırmayı amaçlamaktadır. Bu itibarla, kimya teknikerinin görevi hem kimyanın temel ilkeleri hakkında geniş bilgiye, hem de ileri teknoloji içeren özel teçhizatı çalıştırma ve kontrol etme becerisine sahip olması esastır. Kimya teknolojisi alanında bilgili, bilgi ve deneyimlerini pratik uygulamalara dönüştürebilen, toplumsal ve teknolojik yeniliklere açık, girişimci, üretken, insan ve çevreye saygılı, mesleki ve etik sorumluluk sahibi ara elemanları yetiştirmektir.

TARİHÇE

Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü Kimya Teknolojisi Programı 2018 yılında açılmıştır. Programımız 2021 yılında ilk mezunlarını vermiştir.

Programımızda, 5 Doktor Öğretim Üyesi (4 Doktor Öğretim Üyesi görevlendirme olmak üzere) ve 1 öğretim görevlisi (görevlendirme) olmak üzere 6 akademik personel ile eğitim öğretim ve araştırma faaliyetlerine devam etmektedir. Programımızda öğretim ve araştırma faaliyetleri yürütüleceği yeterli donanıma sahip laboratuvarları mevcuttur. Teorik dersler dersliklerimizde yürütülmektedir.

LİSANS PROGRAMLARI

Kimya Mühendisliği

Süreç Mühendisliği

Polimer Mühendisliği

Çevre Mühendisliği

Fen Fakültelerinin Kimya bölümleri

Açık Öğretim Fakültelerinin İktisat ve İşletme Bölümleri

Kimya Teknolojisi Programı için Tanıtımı Görmek İçin Sağda ki PDF Resmine Tıklayınız.

KOZMETİK TEKNOLOJİSİ HAKKINDA GENEL BİLGİ

Kozmetik Teknolojisi Bölümü; tüm kozmetik ürünlerinin üretiminden, pazarlama ve satış alanlarına kadar olan süreçte çalışacak uzman kişileri yetiştirmektedir. 2 yıllık ön lisans programıdır. Kozmetik Teknolojisi bölümüne TYT sınavı ile girilebilmektedir. Kozmetik Teknolojisi bölümünü başarı ile tamamlayanlara Kozmetik Teknolojisi ön lisans diploması verilir. Bölüm mezunlarına da Kozmetik Teknikeri denmektedir. Kozmetik Teknolojisi bölümünü tamamlayanlar, Dikey Geçiş Sınavı’nda başarı gösterdiklerinde Kimya, Kimya Mühendisliği lisans programlarına katılabilirler. Ayrıca, Açıköğretim lisans eğitim programları olan İktisat ve İşletme bölümüne de geçiş yapabilirler. Kamu kurumlarına alımı, KPSS puan ile olmaktadır.

TARİHÇE

Kozmetik teknolojisi programı Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda Kimya ve Kimyasal İşleme Teknolojileri Bölümü altında yer alan programlardan biridir. 2018 yılında açılan bölümün henüz öğrencisi bulunmamaktadır.

LİSANS PROGRAMLARI

Kimya

Kimya Mühendisliği

Kozmetik Teknolojisi Programı için Tanıtımı Görmek İçin Sağda ki PDF Resmine Tıklayınız.

Dr. Öğr. Üye. Ayşe TÜRKHAN

ayse.turkhan@igdir.edu.tr