GÖREVLER

Maden filizlerinin ve cevherlerinin bulunması için maden mühendisi tarafından hazırlanan sondaj planını uygular,

Bulunan madenlerin işletilmesi için kuyu ve galerilerin açılması, buralarda iş güvenliğinin sağlanması için planlanan çalışmaları yürütür,

Cevherin parçalanarak alınması, yeryüzüne çıkarılması için gereken işlemleri yürütür,

Cevherin yıkanması, yararsız maddelerden arındırılması, zenginleştirilmesi işlerini yürütür,

Çalışmalar sırasında iş güvenliğinin sağlanmasına çalışır, teknisyen ve işçilerin görevlerini gerektiği şekilde yapıp yapmadığını denetler.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

Zehirli gazların varlığını saptayan elektronik aygıtlar, Yeraltında devamlı var olan suyun boşaltılması için kullanılan pompalar ve ponömatik matkaplar vb. Maden ocağına inerken kullanılan donanımlar; Tepesinde ampulü bulunan koruyucu başlıklar, Bel kayışı, lastik çizme, palet, Çekiç, pusula, dedektör, harita, davy lambası vb.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Maden teknikeri olmak isteyenlerin; matematik, fizik ve jeoloji konularına ilgili ve bu alanda başarılı, dikkatini uzun süre belli bir noktada yoğunlaştırabilen, küçük ayrıntıları fark edebilen, sorumluluk duygusu gelişmiş, kurallara uyabilen, tedbirli, insanlarla iyi iletişim kurabilen, kapalı ve karanlık mekânlarda çalışmaktan sıkılmayan, bedence sağlıklı ve güçlü kimseler olmaları gerekir.

Ön lisans düzeyinde olan maden teknolojisi programı, eğitim vermek, madencilikle ilgili temel ve uygulamalı araştırmalar yapmak, madencilikle ilgili bütün dallarda yeterli teknik eğitim görmüş bireyler yetiştirmek, madenlerin sürdürülebilir kalkınma anlayışı içinde, güvenli, ekonomik, çevresel ve toplumsal yönleri ile kabul edilebilir biçimde çıkarılması, işlenmesi ve kullanılmasına yönelik bilgi ve beceri edinmelerini sağlamaktır.

Madencilikle ilgili kalıcı ve nitelikli eğitim vermek, hedefler belirleme de ve yönlendirme de yardımcı olmaktır. DGS sınavında daha fazla sayıda başarıyı sağlamak için öğrencileri yönlendirme, iş olanakları ve ileri düzeyde eğitim için alternatiflerin ve imkânların en iyi şekilde değerlendirilmesini sağlamaktır.

Okulumuzun bölümlerinden olan Maden Teknolojisi programı 2019 yılı itibariyle eğitim ve öğretime başlayacaktır. Programın yürütülebilmesi için kullanılacak sınıflarının her birinde; 30 öğrenci kapasiteli sıra, projeksiyon cihazı ve hareketli 1 adet beyaz yazı tahtası mevcuttur. Laboratuvar derslerinin işlenmesi için Araştırma Laboratuvarı Uygulama ve Araştırma Merkezi (ALUM) laboratuvarları kullanılacaktır.

Bu bölümde MADEN TEKNOLOJİSİ Programı mevcuttur.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Maden teknikeri görevini maden ocağında ve büroda yürütür. Maden ocağı yer altında veya yer üstünde olabilir. Çalışma ortamı tozlu, kirli, gürültülü ve aşırı sıcaktır. Maden teknikeri, maden mühendisi, işletmeci, teknik elemanlar ve işçilerle iletişim halinde görevini yürütür.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI

Maden arama ve çıkarma işleriyle uğraşan yerli ve yabancı özel şirketlerin yeraltı maden ocaklarında, yerüstü-açık ocaklarda, cevher hazırlama ve zenginleştirme tesislerinde, kömür analiz laboratuvarında görev yapabilmektedirler.

Mermer fabrikası ve taş ocaklarında çalışabilirler.

Jeolojik araştırmalarda görev alabilirler.

Maden Tetkik Arama, Türkiye Kömür İşletmeleri, Devlet Su İşleri gibi kamu kuruluşlarında çalışabilirler.

Çimento, kiremit ve seramik fabrikalarında çalışabilirler.

Madencilik sürekli gelişme gösteren bir iş alanıdır. Yeni cevher yataklarının bulunması bu cevherlerin çıkarılmasının işletme giderlerine değecek ölçütte olup olmadığına karar verilmesi, üretimin başlaması veya durdurulması gibi teknik konular kapsamlı araştırmaları gerektirmektedir. Bilim ve teknolojik ilkeleri uygulayan, işin gereklerine uygun gereçleri seçen, alanı ile ilgili işlem ve süreçleri doğru takip edebilen, bilgisayar bilgisine sahip olan teknik elemanlar daha rahat iş bulabilmektedirler.

Program, 2017 senesinde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Madencilik ve Maden Çıkarma Bölümü altında eğitim ve öğretime başlamıştır.

Dr. Öğr. Üye. Okan ÖZBAKIR

okan.ozbakir@igdir.edu.tr