TASARIM BÖLÜMÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Bir nesnenin ya da planın inşa sürecinde mühendislik ve mimari çizimlerinin oluşturulmasına da tasarım denilmektedir. Hem isim hem de fiil olarak kullanabilen tasarlamak, yeni bir ürünün ya da objenin planlanarak geliştirilme sürecini anlatmaktadır. Bir yapının veya aygıtın temel kısımlarının kâğıt üstüne çizilmiş biçimi anlamına gelen tasarım, kendi içerisinde bir yapıya ve bu yapının arkasında bulunan planlamaya sahip olmaktadır.
Her sanatın temelinde tasarım olgusu yer almaktadır. Tasarlama eylemi, oluşturulacak olan yapının organizasyonu aşamasında her türlü faaliyeti içerisine almaktadır. Bir sorunun çözümünün geliştirilmesi için yapılan iyi bir plan ya da fikir olan tasarım, ilk olarak zihinde var olan bir fikir olmaktadır. Ancak zihindeki fikir biçim verme dinamiği de içermektedir. Oluşum süreci içerisinde de biçim kazanan bir nesne olarak somutlaştırılmaktadır.
Bütün tasarım olgusunda bir fikir ile o fikre göre biçimlendirilmiş olan bir nesne bulunmaktadır. Tasarım kavramı, bütün nesnelerin ve düşüncelerin insan tarafından oluşturulması olarak kullanılmaktadır. Farklı zamanlar ve farklı yerlerde olan farklı grupların içerisinde bulundukları kültürel grubun yapısına bağlı bir şekilde değişiklik gösteren tasarım, kültürlerin neleri sanat ya da tasarım olarak adlandırdığına ve hangi gelenekler ile tanımlandığına, o kültürün toplumsal yapılarına bağlıdır.
Geleceğe ve bununla beraber bir amaca yönelik sorun çözen ya da karar verme yaratıcısı olan tasarımlama, istenen ve arzu edilen hedefe yönelik planlama ile biçimlendirme eylemlerinin tamamı tasarım sürecine dâhil olmaktadır.
Bir ürünü ortaya koyabilmek için önemli bir etkendir. Ürünlerin tasarım aşaması insanların zihinlerinde gelişir ve daha sonra nesnel anlamda bir gerçeklik kazanır. Bu ürün ya da eser, tasarımlama aşamasından geçtikten sonra nesnellik kazanmaktadır.
Tasarım, yaratma olayı ile de örtüşen bir olgu olmaktadır. Yaratma ise genellikle insanların hazır olarak bulmuş olduğu varlığa kendi manevi varlıklarını katması anlamına gelmektedir. Ortaya koyulan ürünler; edebiyata bağlı, el becerisine bağlı ya da sanayisel ürünlere bağlı olabilir. Bununla beraber duyusal olan dünyaya duyguların ve düşüncelerin aktarılması ile de oluşturulabilmektedir.
Bölümün Amacı
Tasarım, yaratma olayı ile de örtüşen bir olgu olmaktadır. Yaratma ise genellikle insanların hazır olarak bulmuş olduğu varlığa kendi manevi varlıklarını katmasını hedefler. Bununla beraber duyusal olan dünyaya duyguların ve düşüncelerin aktarmalarını sağlamaktadır.
Bir konuya farklı ve değişik görüş açılarından yaklaşılarak yeni önermelerde bulunmalarını sağlar. Tasarımın içeriğinde bireysel özgürlükler vardır. Yaşamı algılama ile aktarma yetisi, mevcut olan bilgi ile deneyimlerin yeniden sentezlenmesini de sağlamaktadır.
Bu bölümde İÇ MEKAN TASARIMI ve GRAFİK TASARIMI olmak üzere iki program mevcuttur.
İÇ MEKAN TASARIMI PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ
İç Mekân Tasarımı Programı, yapıların iç mekânlarının düzenlenmesi konusunda gerekli tasarımları gerçekleştirmek için sanat, mimarlık ve teknoloji kavramlarını aynı potada eriterek çağdaş çizim ve sunum teknikleri kullanarak nitelikli projeler oluşturulmasının her aşamasını içeren, yurt içi ve yurtdışında geniş ve etkin bir yere sahip konulardan biridir. Ülkenin çeşitli yerlerinde bulundan endüstri kuruluşlarının, iç mekân düzenlemeleri için üretim yapan firmaların ihtiyaç duyduğu tasarım konusunda özgün kimliği oluşturabilecek iş gücünün karşılanmasında oluşan nitelikli teknik eleman yetiştirmeyi amaçlayan önlisans düzeyinde eğitim vermektedir.
TARİHÇE
Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda yer alan Tasarım bölümü bünyesinde bulunan İç Mekân Tasarımı Programı 2019 –2020 Eğitim Öğretim Yılında 22 öğrencisi ile eğitime başlamıştır.
ÇALIŞMA KONULARI
İç Mekân Tasarımı Programında; İç Mekân Tasarımı, Bilgisayar Destekli Tasarım, Mobilya Tasarımı, Ergonomi, gibi temel derslerinin yanı sıra Ahşap Atölyesinde tasarımlarını pratiğe dökebilecekleri çalışmalar yapılmaktadır.
GRAFİK TASARIMI PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ
Bölüm eğitim süresi iki yıldır. Genel kültür, teorik ve uygulamalı meslek derslerini kapsamaktadır. Aynı zamanda öğretim yılı içerisinde çevre tanıtım ve inceleme gezileri ile önemli sanatsal etkinliklere ilişkin faaliyetler, bölüm çerçevesinde yürütülmektedir. Bölüm Öğretim Elemanları Ulusal ve Uluslararası kongre ve sempozyumlar da sunulmuş bilimsel çalışmalarının yanı sıra Uluslararası ve Ulusal düzeyde olmak üzere çeşitli yarışmalı karma ve kişisel sergilere eserleriyle katılmaktadırlar.
Grafik Tasarım Bölümü, temel sanat kavramları ve grafik tasarımlarında bu kavramların uygulama ve sentezlerini, çeşitli grafik tasarım problemlerinin çözümüne yönelik çalışmaları kapsamaktadır. Derslerde teorik ve uygulamalı konular ele alınmakta, hem geleneksel, hem de bilgisayar destekli dijital tasarım yöntemleri öğretilmekte ve bunlar atölye çalışmaları ile desteklenmektedir. Program 2 yıllık eğitim veren ön lisans programıdır. 4 yarıyıldan oluşmaktadır. Her yarıyılda toplam 14 hafta ders işlenmektedir.
TARİHÇE
Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Tasarım bölümü bünyesinde bulunan Grafik Tasarım programı, 2018 yılında kurulmuştur. Programda henüz öğrenci bulunmamaktadır.
ÇALIŞMA KONULARI
Temel Sanat Eğitimi ve Desen dersi destekli olarak, Sanat Tarihi, Grafik Sanatı Tarihi, Tipografi, Tasarım Atölye, Fotoğraf, İllüstrasyon, Web Tasarımı, Animasyon, Bilgisayar Destekli Grafik Tasarımı, Proje, Özgün Baskı gibi alan derslerini kapsamaktadır.
MİSYON
Evrensel düşünce ve değerlere sahip yaratıcı ve özgür bireyler yetiştirmektir. Ayrıca öğrencilerin; bağımsız, yeteneğini öne çıkaran, nitelikli, katılımcı ve alanında iyi bir sanatçı, tasarımcı olarak yetişmesini sağlamaktadır.
VİZYON
Uluslararası standartlarda, sanatsal ve bilimsel gelişmeleri yakından izleyip teknolojiyi takip eden, tasarım olgusunun toplumda anlamını bulmasına öncülük ederek, tercih edilen, örnek bir bölüm olmaktır. Bu doğrultuda donanımlı bireyler yetiştirmek üzere yaratıcı hayal gücüne sahip, yetenekli ve başarma kararlılığı olan öğrencilere, kendini geliştirme imkânı sunulmaktadır.
TARİHÇE
Tasarım Bölümü Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda yer alan bölümlerden biridir. 2018 yılında açılan bölümde Grafik Tasarım Programı ve İç Mekan Tasarımı Programı vardır. İç Mekan Tasarımı Programı (2019 –2020) Eğitim Öğretim Yılında 22 öğrencisi ile eğitime başlamıştır.
İç Mekan Tasarımı Programı
Grafik Tasarımı Programı
İnce yapı şantiyeleri, Mimarlık ve İç Mimarlık Büroları, Müzeler, Kamu Kuruluşları ve Serbest girişimci olarak kendi bürolarını açabilirler.
GRAFİK TASARIMI PROGRAMININ İSTİHDAM OLANAKLARI
Grafik tasarımcı olarak yetiştirilen öğrenciler, reklâm sektöründe, matbaalarda, fotoğraf ve animasyon stüdyolarında ve ayrıca özel ve kamu kuruluşların kurumsal iletişim departmanlarında istihdam edilmekte ve tasarım elemanları olarak çalışmaktadır.
E-posta Adresi : mimarlik@igdir.edu.tr
Birim E-posta Adresi: mimarlik@igdir.edu.tr
Müşteri ile başlayın - ne istediklerini bulun ve onlara verin.
Müşteri ile başlayın - ne istediklerini bulun ve onlara verin.