ORMANCILIK HAKKINDA GENEL BİLGİ

Ormancılık Bölümü, ağaç, ağaçlandırma, orman, orman işletmeciliği, orman ürünleri, fidanlık tekniği, orman ekosistemleri, anakaya ve toprak özellikleri, yaban hayatı, orman bakımı ve koruma, orman ürünlerinin tanıtılması, üretilmesi ve pazarlanması, tıbbi ve aromatik bitkiler, masif ve levha şeklindeki odun ürünleri, kereste ve türevleri, ağaç malzemenin tanıtılması ve yenilebilir kaynaklardan enerji üretimi konularında ön lisans eğitimi vermeyi hedefleyen bir yüksek öğretim birimidir.

Ormancılık sektöründe temel bilgilere sahip, alanıyla ilgili mevzuata uygun davranan, sorunları çözmede ekip üyesi olarak sorumluluk alan, teknik konularda donanımlı, edindiği bilgi ve becerileri orman kaynaklarının sürdürülebilir yönetimi, ekolojik, ekonomik ve sosyal açıdan korunması ve işletilmesinde kullanabilen teknik elemanlar yetiştirmektir.

MİSYON

Ormanlarımızın korunması, yapısal gelişimini ve çeşitli şekillerde yararlanmayı sağlayan, ulusal ve uluslararası çevresel değerlere önem veren ve özen gösteren, çağdaş bilgi ve anlayış ile donanmış yetkin orman muhafaza memurları yetiştirmek. Disiplinli, uyumlu, nitelikli, paylaşımcı, bilgiye ulaşma ve bilgiyi kullanma yollarını iyi bilen araştırmacı özelliği bulunan üretken öğrenciler yetiştirmek.

VİZYON

Ormanlarımızın topluma sunduğu tüm hizmetlerin en iyi şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak, bunlar için gerekli olan çağdaş eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini yürütecek, tüm bu faaliyetleri uluslararası ilişkilerle sürdürecek, Ülkemizde lider, dünyada saygın bir ormancılık bölümü olmaktır.

TARİHÇE

Ormancılık Bölümü, Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulunda yer alan bölümlerden biridir. 2018 yılında açılan programımız 2021 yılı itibariyle eğitim-öğretim faaliyetlerine devam etmektedir.

Bu bölümde AVCILIK ve YABAN HAYATI Programı mevcuttur.

PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ

Tüm dünyada olduğu üzere, sanayi devrimiyle birlikte hayatımıza makineler girince insanoğlu doğaya daha fazla hükmetmeye ve doğadan o güne kadar aldığından daha fazlasını almaya başlamıştır. Nehirler üzerine barajlar yapılarak, seddeler inşa edilerek taşkınlar önlenmiş; insanoğlu traktör, biçerdöver gibi tarım makineleriyle tanışarak daha geniş alanları sürmeye ve daha fazla toprağı işlemeye; daha fazla ürün almak için kimyasal gübre, zirai mücadele ilaçlarını kullanmaya başlamıştır. İnsan yaşamını kolaylaştıran ve doğadan daha fazla ürün almasını sağlayan tüm bu değişimler, birçok olumsuz gelişmeyi de beraberinde getirmiştir. Bu süreçte ülkemizdeki mera alanlarının yarıdan fazlası tarım alanlarına dönüştürülmüş, sulak alanların yarıdan fazlası kurutulmuş ya da kirlenme ve su rejimlerine müdahale nedeniyle ekolojik dengeleri bozulmuştur. Yaşam ortamları daraldığı veya yok olduğu için pek çok canlı türünün nüfusları azalmış ve yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalmıştır.

Avcılık ve Yaban Hayatı programı temel ilkesi, ülkesinin yaban hayatı varlığı konusunda farkındalık yaratarak bilinçli bireyler yetiştirmektir. Türkiye’nin en doğusunda yer alan Iğdır İli bünyesinde barındırdığı farklı habitat yapıları ile yaban hayvanlarına önemli yaşam alanları teşkil etmektedir. “Ağrı Dağı Milli Parkı” sınırlarının büyük bir kısmının il sınırları içerisinde olmasının yanında Aras Havzası’na can suyu olan Aras Nehrinin il sınırları içerisinde yer alması başta kuşlar olmak üzere birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Canlıyı doğasında korumanın en iyi yolunun yaşadığı habitatı korumak olduğu bilinci ve gayretiyle, Iğdır Üniversitesi, 2018 yılı içerisinde Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Bünyesinde Ormancılık Bölümü kurulmuş ve “Avcılık ve Yaban Hayatı Programı” açılmıştır. Bu amaç doğrultusunda; yaban hayatının varlığı bilmek, korumak ve gelecek nesillere aktarmak programın temel hedefleri arasındadır. 

TARİHÇE

Avcılık ve Yaban Hayatı Programı, Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde Ormancılık Bölümü bünyesinde 2019 yılında kurulmuştur. Program 2021-2022 Eğitim-Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

Dr. Öğr. Üye. Bahadır AKMAN

bahadir.akman@igdir.edu.tr

Dahili: 3727

Dr. Öğr. Üye. Belkıs MUCA YİĞİT

belkis.muca@igdir.edu.tr

Dahili: 3234

Dr. Öğr. Üye. Emrah ÇELİK

emrah.celik@igdir.edu.tr

Dahili: 3726