MİMARLIK VE ŞEHİR PLANLAMA BÖLÜMÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ

Günümüz koşullarında kamu ve özel işletmelerde eğitimli ve profesyonel olarak çalışabilecek kişileri tercih etmek zorunlu hale gelmiştir. Çünkü nitelikli meslek elemanı kullanan işletmeler günümüzdeki rekabet ortamında yaşamlarını sürdürebilecektir. Bu doğrultuda bölümün amacı,  sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış aynı zamanda bu kazandığı bilgi ve becerileri hayata geçirebilen nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

MİSYON

Mimarlık ve Şehir Planlama geniş bir tanımlamayla mekanın fiziki ve sosyal boyutlarını geçmişten bugüne taşıdığı tüm bileşenleri ve sorunları ile birlikte araştırarak değerlendiren ve geleceğe dönük ekonomik, politik, işlevsel, sosyal ve fiziksel tasarımlar üreterek gelişimine yön veren çok disiplinli bir meslek alanıdır. 

Yeryüzünün bütünü veya bir bölümüne ilişkin doğal ve yapay arazi detayları ile ilgili geometrik ve tematik bilgilerin toplanması, değerlendirilmesi, bilgilerin bir elektronik ortamda bir sistem yaklaşımı ile yönetilmesi ve hizmete sunulması, istendiğinde belli bir ölçekte istenen amaca uygun bir izdüşüm sisteminde çizimsel olarak kullanıcılara sunulması ve aynı zamanda mekânsal bilgilerin depolandığı ortam ile arazi arasındaki ilişkilerin kurulmasıdır. Bu yönüyle mesleğimiz; şehir planlaması, kırsal ve kentsel arazi düzenlemeleri, inşaat, ormancılık, madencilik gibi faaliyetlerde, arazi ile ilgili çok sayıda mühendislik disiplini ile birlikte araziye ait gereksinim duyulan verileri sağlayarak gerek disiplinler arası, gerekse ilgili kurum, kuruluş ve kişilere projelerinin yapımı ve uygulanmasında gerekli hizmetleri sunar.

Toplumun ihtiyaçları ve beklentileri   doğrultusunda,   bu beklentilerin de  ötesine  geçen nitelikte, mesleğin ve etik kurallarına hassasiyetle uyan yukarıda  özetlenen hizmetlerin üretiminin gerçekleştirilmesidir. Taşınmaz hukuku, arazi ölçme, tapu ve kadastro, harita okuma alanlarında bilgi sahibi, Tapu ve kadastro uygulamalarına hukuki açıdan hakim oldukları kadar, teknik açıdan da hakim, Meslekleri ile ilgili yeni teknolojik gelişmeleri ve standartları bilen ve uygulayabilen bir hale gelen teknik personel yetiştirilmesidir.

VİZYON

Kanum bilgisini ya da mekânsal bilgiyi üreten bir meslek disiplinidir ve birçok disiplinle işbirliği ve eşgüdüm içerisinde ürettiği hizmetlerle toplumsal yaşam açısından önemli bir sorumluluk yüklenir. Mesleğimizin vizyonu,  kamu-birey yararı dengesinin adil bir biçimde sağlanması ilke edinilerek, mesleki etik kurallara uygun olarak hizmet üretilmesi, gelişen teknolojik yöntem ve ölçü aletlerinin mesleki uygulamalarda en etkin bir biçimde kullanılması, güncel  koşullar   ışığında bugünün değerlendirilmesi  ve geleceğe dair öngörü ve hedeflerin ortaya konmasıdır.

Kadastro işlemi uygulanacak olan araziyi topoğrafik olarak incelemek,

Taşınmaz malların (gayrimenkullerin) hukuksal vaziyetini belirlemek,

Taşınmaz malların geometrik olarak durumunu tespit etmek,

Kadastro yenileme prosedürlerini yerine getirmek,

Kadastral denetimlerde harita ve kadastro mühendislerine yardımcı olmak,

Elektronik ölçüm cihazlarıyla arazide ölçüm işlemi yapmak,

GPS cihazlarını kullanarak hedef konumlarını belirlemek,

Bilgisayar programları üzerinde hesap ve çizim işlerini gerçekleştirmek,

Arazi ölçme sırasında kullanılacak gerekli alet ve cihazların, bakım ve ayarlarını yapmak.

TARİHÇE

Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında Iğdır Üniversitesi - Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır.

ÇALIŞMA KONULARI

Ülkemizde şehir plancılarının çoğunluğu planlamacı olarak Bayındırlık ve İskân Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, Turizm Bakanlığı, Enerji Bakanlığı gibi kamu kuruluşlarında görev almaktadırlar. Serbest çalışan şehir plancıları, İller Bankası tarafından ihaleye çıkarılan şehir imar planlarını hazırlama işini alabilirler. Ülkemizde şehir plancılığı yeni bir meslektir. Bu nedenle şehir plancıları gerek kamu kesiminde gerek özel kesimde kolay ve oldukça doyurucu ücretli iş bulabilmektedirler.

Bu bölümde HARİTA ve KADASTRO, TAPU ve KADASTRO olmak üzere 2 program mevcuttur.

HARİTA KADASTRO HAKKINDA GENEL BİLGİ

Harita Kadastro Programı, ülkenin gereksinim duyduğu her ölçekteki haritaların üretimini, araziye ilişkin küçük projelerin etüt ve uygulamalarını gerçekleştiren bir meslek dalıdır. Üretilen haritalar mühendislik hizmetlerinin alt yapısını oluşturur. Kent ve imar planlaması, kent haritaları, imar planı uygulamaları, parselasyon planlaması, kadastro, topografik haritalar vb. ile karayolu, demiryolu, sulama, tünel ve benzeri mühendislik projelerinin etütlerinde ve projelendirmede, bu projelerin araziye uygulanmasında yol, su, kanalizasyon gibi teknik hizmetlerin proje ve yapımlarında harita kadastro teknikerlerine yoğun ihtiyaç vardır. Harita Kadastro mesleğinin uğraşı alanı, teknolojiyi yakından takip ederek, elektronik ölçü aletleriyle araziden elde edilen bilgilerden, bilgisayar ortamında hesap ve çizim işi yapmak, son teknolojik gelişmelerden olan uydular aracılığı ile ölçüm yapabilen GPS aletlerini kullanmak gibi çalışmalardır. 

Program, harita sektöründe mühendis ve teknisyen arasında ilişki kuran teknik elemanları yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Programdan mezun olanlar, Harita Kadastro Teknikeri unvanı alırlar.

TARİHÇESİ

Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında Iğdır Üniversitesi - Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. 4 adet akademisyen görev almaktadır. 1 Doçent, 1 Dr.Öğr. Üyesi ve 2 Öğretim görevlisi kadrosuyla bölümü geliştirmek ve teknik beceleri artırmak amacıyla hizmet vermektedir. Değişen ve gelişen teknolojiyi  zaman kaybetmeden kendi bünyesine katan bölümümüz,  son teknolojik ölçüm cihazları kullanılarak  Jeodezi, CBS ,Uzaktan algılama gibi konularda kendini ön plana götürmektedir. Bölümümüz gelişime açık ve kaliteli projeler sunmak için çaba harcamaktadır.

TAPU KADASTRO HAKKINDA GENEL BİLGİ

Tapu ve Kadastro Programı; Iğdır Üniversitesi, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü bünyesinde yer alan bir programdır. 2017-2018 eğitim öğretim yılında ilk öğrencilerini almıştır ve eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmektedir. Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü, Tapu ve Kadastro Programında 4 öğretim görevlisi (1 Doçent, 1 Dr.Öğr. ve 2 Öğretim Görevlisi) görev yapmaktadır. Tapu Kadastro programının amacı özellikle tapu sicillerinin tutulmasına ilişkin temel kurallar ile tapu sicilinin oluşturulmasını amaçlayan kadastro çalışmaları konusunda çalışacak ara insan gücünü yetiştirmektir. Bu amaçlara uygun eğitim-öğretim müfredatı oluşturularak gelişen teknoloji ve ihtiyaçlar doğrultusunda sürekli güncellenmektedir. Tapu Kadastro programının mezunlarının yeterli mesleki bilgiye sahip, kendisini teknolojik gelişmeler doğrultusunda sürekli olarak geliştirebilen, yüksek uygulama becerisine sahip, mesleki olarak ülkesine fayda sağlayan bireyler olarak yetiştirilmesi hedeflenmiştir.

TARİHÇESİ

Mimarlık ve Şehir Planlama Bölümü 2017-2018 Eğitim Öğretim Yılında Iğdır Üniversitesi - Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. 4 adet akademisyen görev almaktadır. 1 Doçent, 1 Dr.Öğr. ve 2 Öğretim görevlisi kadrosuyla bölümü geliştirmek ve teknik beceleri artırmak amacıyla hizmet vermektedir.

Doç. Dr. Ali İhsan ŞEKERTEKİN

aliihsan.sekertekin@igdir.edu.tr

Dahili: 3713

Dr. Öğr. Üye. Fevzi DAŞ

fevzi.das@igdir.edu.tr

Dahili: 2160

Öğr. Gör. Emirhan ÖZDEMİR

emirhan.ozdemir@igdir.edu.tr

Dahili:  3731

Öğr. Gör. Fehmi VEZİROĞLU

fehmi.veziroglu@igdir.edu.tr

Dahili: 7829

Öğr. Gör. Mitat Can YILDIZ

mcan.yildiz@igdir.edu.tr

Dahili: 3733

Öğr. Gör. Rüştü ÇALLI​

rustu.calli@igdir.edu.tr

Dahili: 3733