MAKİNE BÖLÜMÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Makine Teknikerliği programı teorik ve uygulamalı olmak üzere 2 yıllık bir eğitim süreci gerektirmektedir. Bu sürecin 1. ve 2. yarıyıllarında ortak temel dersler; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, yabancı dil, matematik gibi derslerin yanı sıra Ölçme Tekniği, Fizik, Malzeme Teknolojisi, Teknik Resim, Temel İmalat İşlemleri, Mukavemet ve Makine Elemanları adı altında bölüm dersleri verilmektedir. 3. ve 4. Yarıyıllarda ise meslekte uzmanlaşmaya yardım eden CNC dersleri, Bilgisayarlı Çizim dersleri ve üretim ile ilgili diğer dersler verilmektedir.
Makine Programı, 1995 yılında Kafkas Üniversitesine bağlı olarak kurulan Iğdır Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2005 yılında açılmıştır. 2008 yılında Iğdır Üniversitesine bağlanan Iğdır Meslek Yüksekokulunda gelişimini sürdüren Makine bölümü 2013 yılında Eğitim Öğretim hayatına başlayan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyetini sürdürmektedir. 6 dönem mezun vermiş olan bölümümüze ait birçok öğrenci eğitim hayatlarını Mühendislik eğitimi ile bir ileri seviyeye taşımış durumdadır.
Bu bölümde MAKİNE PROGRAMI mevcuttur.
MAKİNE PROGRAMI HAKKINDA GENEL BİLGİ
Program, Iğdır Meslek Yüksekokulunda 2005 yılında kurulmuş ve 2005-2006 eğitim öğretim yılında öğrenci alan Makine Programı 12 öğrenci ile eğitime başlamıştır. 2010-2011 Eğitim öğretim yılı itibarıyla “İnsan Kaynaklarının Mesleki Eğitim Yoluyla Geliştirilmesi Projesi (İKMEP)”ne uygun müfredat izlemektedir. 2021-2022 Akademik yılı itibarıyla Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksek Okulunda eğitimine devam etmektedir.
Programının eğitim süresi 2 yıl olup teorik ve pratik olarak sürdürülür. Eğitim sürecinin 1. ve 2. yarıyılındaki dersler; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Matematik gibi genel dersler ile Teknik Resim, Malzeme Teknolojisi, Makine Elemanları, Temel İmalat İşlemleri ve Mukavemet gibi temel nitelikteki derslerden oluşmaktadır. 3. ve 4. yarıyıllarda ise mesleki uzmanlaşmaya hizmet eden CNC Teknolojisi, İmalat İşlemleri, Bilgisayar Destekli Çizim, Hidrolik Pnömatik, İş Güvenliği, Kaynak Teknolojisi gibi belli başlı dersler okutulmaktadır.
MİSYON
Tüm dünyada hızla gelişen üretim teknolojilerine ayak uydurabilecek Temel Matematik ve Fen Bilimi bilgisine sahip, mesleğiyle ilgili bilgisayarlı çizim, tasarım ve üretim programlarını kullanabilen Makine alanında ölçme ve kalite kontrol işlemlerini yapabilen nitelikli teknikerler yetiştirmektir.
VİZYON
Iğdır Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu, Dünyada ve ülkemizde değişen üretim teknolojilerini yakından takip ederek bu doğrultuda nitelikli elemanların yetişebilmesi için gerekli ders ve ekipmanlarını sürekli olarak güncel tutmakta ve eğitim kalitesini daima üst çıtalara taşımaktadır.
TARİHÇE
Makine Programı, 1995 yılında Kafkas Üniversitesine bağlı olarak kurulan Iğdır Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2005 yılında açılmıştır. 2008 yılında Iğdır Üniversitesine bağlanan Iğdır Meslek Yüksekokulunda gelişimini sürdüren Makine bölümü 2013 yılında Eğitim Öğretim hayatına başlayan Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde faaliyetini sürdürmektedir. 6 dönem mezun vermiş olan bölümümüze ait birçok öğrenci eğitim hayatlarını Mühendislik eğitimi ile bir ileri seviyeye taşımış durumdadır.
Makine Programı
MEZUNLARIN İSTİHDAM PROFİLLERİ
Fabrika ya da tamir atölyelerinde, makine mühendislerinin yönetimi ve denetimi altında çalışan makine teknikeri; çalıştığı yerdeki motorlu araçların bakımı, üretimi ve onarımından sorumlu olan kişidir. Çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmaların yayınladıkları makine teknikeri iş ilanı için yaptığı başvuruya olumlu yanıt alan makine teknikerlerinin, fabrika ve şantiye gibi zorlu ortamlarda çalışmak zorunda olabileceklerini bilmeleri gerekmektedir. Projelerin teknik resimlerinin hazırlanıp uygulamaya konması, imalatı yapılan ürünlerin günlük takibinin yapılıp raporlanması, ürünlerin kalite kontrolünün yapılması, çalışanların iş programının takip edilmesi gibi işlemler, makine teknikerinin görevleri arasında yer almaktadır. Bilgisayar ve yabancı dil bilgisi yeterli düzeyde olan; spesifik bir yetkinlik isteyen Autocad, Solidworks gibi programları da kullanabilen makine teknikerleri, makine teknikeri iş ilanları oluşturan firmaların işe almak için aradığı nitelikleri taşımaktadırlar. İmalat, kontrol, montaj, test ve devreye alma süreçleri konusunda uzmanlık kriterleri içeren makine teknikeri ilanları arasından, bulunduğunuz şehirdeki veya daha uygun şartlar sunan bölgelerdeki ilanlara başvurarak hızlı bir şekilde iş bulabilirsiniz. Ayrıca bu bölüm mezunları isterlerse “Açık Öğretim Fakültesi (AÖF)”nin İşletme bölümünde 2 yıl daha okuyarak lisans tamamlayabilir. Ayrıca ilgili bölümlere geçiş yaparak (Dikey Geçiş Sınavı (DGS) mühendislik, makine öğretmenliği eğitimi alabilirler.
Makine Programı mezunları, “Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)” sonucuna göre kamu kuruluşlarının “Makine Teknikeri” kadrolarında iş bulabileceği gibi çok çeşitli imalat sektörlerinde faaliyet gösteren firmalarda istihdama katılma olanağı bulabilirler. Mühendislik tasarım ofislerinde çizim teknikeri veya inşaat firmalarında mekanik tesisat elemanı olarak iş bulabilirler. İsterlerse kendi imalat atölyelerini veya çizim ofislerini açabilirler. İstenirse DGS veya AÖF ile lisans eğitimini tamamlayabilirler.
Sınavlar, Ölçme ve Değerlendirme
Sınavlar ve bu sınavların ölçme ve değerlendirmesi Iğdır Üniversitesi Önlisans-Lisans Eğitim-Öğretim ve Sınav Yönetmeliğine uygun şekilde yapılır.
E-posta Adresi : mimarlik@igdir.edu.tr
Birim E-posta Adresi: mimarlik@igdir.edu.tr
Müşteri ile başlayın - ne istediklerini bulun ve onlara verin.
Müşteri ile başlayın - ne istediklerini bulun ve onlara verin.