İNŞAAT BÖLÜMÜ HAKKINDA GENEL BİLGİ
Amacımız
•Öğrencileri araştırmaya ve uygulamaya teşvik eden,
•Endüstrideki gereksinimleri karşılamak için gerekli bilgi ve beceriyi sunan,
•Öğrencilerin bireysel ve kurumsal performanslarının gelişmesini bilgiye dayandırmalarını sağlayan,
•Bilgiyi üretime yayma ve aktarma ve uygulamada entegrasyon sağlayan,
•Öğrenci odaklı bilgi yaratma ve öğrenmeyi sürekli güncellenen içerikleri ile destekleyen bir program ortaya koymaktır.
Alınan Unvan
İnşaat Bölümü öğrencileri, derslerini başarıyla tamamladıktan ve diğer koşulları yerine getirdikten sonra ön lisans diploması almaya hak kazanırlar.
Özel Kabul Şartları
Yükseköğretime Öğrenci kabulü için ülke çapında yapılan Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) girmiş olması veya sınavsız geçiş sınavına başvuru yapmak zorundadır. Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS) yılda bir kez Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılmaktadır. Öğrenci Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı (YGS)’den alınan puan ve lise not ortalamalarına göre Yüksek Öğretim kurumlarındaki bölümlere yerleştirilir.
PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ (İNŞAAT TEKNOLOJİSİ)
Yapıların mimari ve statik projelerin hazırlanmasında gerekli çizimleri hem el hem de paket programlar yardımıyla bilgisayar ortamında çizebilen, yapı malzemelerine yönelik testleri alet, ekipman ve teknik bilgi ve becerisini kullanarak ilgili raporları hazırlayıp sonuçlarını değerlendirebilen, inşaat sahasının topoğrafik yapısını çıkarıp, değerlendirebilecek; karayolu kod ve yönlerini tespit edebilecek düzeyde ölçüm aletlerini kullanabilen, yapıya ilişkin metraj ve keşif işlemlerini yaparak hak ediş düzenlemeleri, şantiye iş planlarının hazırlanması, yapıların güvenilir ve projesine uygun olarak yapılması ve diğer mühendislik teknolojisine ilişkin çalışmalar için yeterli teorik ve pratik bilgi ve beceriye sahip olan, kendi işletmesini kurup işletebilecek bir güven duygusu ile donanmış; proje, yapı, sigorta, vergi ve sağlık kuruluşlarıyla ilgili mevzuatı bilen ve gerekli bürokratik işlemleri yapabilecek beceriye sahip olan, doğruluk ve düzen içerisinde bağımsız çalışabilme ve karar verebilme yeteneğine sahip olan teknik elemanların yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
2016 yılında Iğdır Teknik Bilimler MYO bünyesinde açılan program ilk öğrenci alımını 2019-2020 Eğitim ve Öğretim döneminde gerçekleştirmiştir.
Program Çıktıları
Bu programın amacı, çalışma alanındaki görevi itibariyle üst düzey yönetici ve/veya mühendis ile teknisyen arasında bulunan, teknisyenden daha fazla teorik bilgiye, mühendisten daha fazla uygulama becerisine sahip ara teknik eleman yetiştirmektir.
PROGRAM HAKKINDA GENEL BİLGİ (YAPI TESİSATI TEKNOLOJİSİ)
Programının eğitim süresi 2 yıl olup teorik ve pratik olarak sürdürülür. Eğitim sürecinin I. ve II. yarıyılındaki dersler; Türk Dili, Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi, Yabancı Dil, Matematik gibi genel dersler ile Temel Tesisat İşlemleri, Sıhhi Tesisat ve Kaynak Teknolojisi gibi temel nitelikteki derslerden oluşmaktadır. III. ve IV. yarıyıllarda ise mesleki uzmanlaşmaya hizmet eden Doğalgaz Tesisatı, Isıtma Sistemleri, Termodinamik, Isı Transferi ve Boru Kaynakçılığı gibi belli başlı dersler okutulmaktadır.
2019 yılında Iğdır Teknik Bilimler MYO bünyesinde açılan program ilk öğrenci alımını 2019-2020 Eğitim ve Öğretim döneminde gerçekleştirmiştir.
Çalışma Konuları
Yapı Tesisatı Teknolojisi mezunları, 2 yıllık öğrenimleri boyunca aldıkları ( Sıhhi Tesisat, Isıtma Sistemleri, Doğal Gaz Tesisatı, Güneş Enerjisi, Termodinamik, Yenilenebilir Enerji Uygulamaları vb. gibi) derslerde Tesisat Teknolojisinin uygulandığı farklı alanlarla ilgili bilgi ve becerilerle donatılırlar.
MİSYON
Teknik alanlarda eğitim-öğretim gören, potansiyel ara insan iş gücüne, uygulamaya yönelik olarak fen, teknik ve bilişim konularında yeterli bilgileri vermek ve bu elemanların hızla gelişen teknolojiye uyum sağlama, problem çözme, karar verme, sorumluluk alma ve girişimci olma özelliklerine sahip olmalarını sağlamaktır.
VİZYON
İnşaat sektörü alanında hizmet veren proje bürolarında çizim yapabilme becerisine sahip, inşaat şantiyelerinde ise inşaat yapım evrelerini kontrol edebilecek, gerekli statik hesaplamaları yapabilecek ve bilgi teknolojilerini iyi kullanabilecek yeteneklere sahip teknik eleman yetiştirmektir.
TARİHÇE
İnşaat bölümünde, İnşaat Teknolojisi Programı 2016 yılında, Yapı Tesisatı Teknolojisi Programı ise 2019 yılında Iğdır Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu bünyesinde açılmıştır. Her iki programımız da 2019-2020 Eğitim ve Öğretim Yılı’nda öğrenci alımına başlamışlardır.
Bu bölümde İNŞAAT TEKNOLOJİSİ ve YAPI TESİSATI TEKNOLOJİSİ olarak 2 program bulunmaktadır.
İnşaat Teknolojileri Programı
Yapı Tesisatı Teknolojisi Programı
TARİHÇE
Mezunların İstihdam Profilleri
Bilgisayar Programcılığı mezunları, inşaat sektöründe yapı tesisat grubunda proje ve taahhüt aşamalarında çalışabilmektedirler. Ve yine mezunlar doğalgaz tesisatı merkezi ve yerel ısıtma sistemlerinin kurulum, bakım onarım alanlarında çalışabilirler. Ayrıca mezunlar DGS veya AÖF ile lisan eğitimini tamamlayabilirler.
E-posta Adresi : mimarlik@igdir.edu.tr
Birim E-posta Adresi: mimarlik@igdir.edu.tr
Müşteri ile başlayın - ne istediklerini bulun ve onlara verin.
Müşteri ile başlayın - ne istediklerini bulun ve onlara verin.